Страници

20.05.2013 г.

Японски палачинки Дораяки (Dorayaki)

Снимка: Моли

Има мънички десерти, които те грабват от първа хапка. Толкова са простички и в същото време крият изненада в себе си. Идват от далечния изток и дори не знаеш името им, обаче отхапвах, вкусваш и си помисляш: „Това май е боб?!” и решаваш, че трябва да разбереш дали е така...

Така започна моята история с онова малко десертче, пристигнало при мен случайно, донесено чак от Япония. Беше вкусно, беше дунапренено, беше май с пълнеж от боб? Започнах издирване в нета и накрая го открих – Dorayaki Anko – значи наистина пълнежът беше от боб!

Всъщност, пълнеж може да бъде всичко, което ви харесва, но аз исках да повторя оригинала. Затова направих anko (сладко от червен боб). Но да караме подред.

Продукти за около 8 броя дораяки:
  • 4 яйца
  • 160 гр. брашно
  • 2 с.л. мед
  • 140 гр. захар
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1-2 с.л. вода

Яйцата, захарта и медът се разбиват, докато захарта се разтопи и се получи пяна. Добавяме брашното с бакпулвера. Получава се смес по-гъста от тази за палачинки. Оставяме в хладилника да почине за 15 мин., след което изваждаме и при необходимост добавяме 1-2 лъжици вода.

Загряваме тиган на средна, клоняща към ниска, температура. Намазваме дъното на тигана с олио – да няма капки мазнина, заради които се получават резки като на средната снимка, защото ние целим красив плътен цвят. Изсипваме от сместа в тигана, колкото да се получи палачинка с диаметър 7 до 8 см (при средно голям чарпак, това е около половин чарпак смес). Печем по няколко минути от двете страни, изваждаме и покриваме с влажна кърпа.

След като подготвим всички палачинки ги слепваме две по две. В моя случай – с анко.

За направата на сладко от червен боб ви е нужна:
  • 1 консерва червен боб (около 200 гр. след изцеждане)
  • 200 гр. захар
  • Вода
  • Щипка сол

Изплакваме боба и го изсипваме в тенджерка. Сипваме вода до нивото на боба и оставяме да поври до омекване. Когато зрънцата започнат да се пукат, прибавяме захарта на три пъти. Сместа постепенно започва да се сгъстява от нишестето в боба и захарта. Когато достигне своята готовност с гъстота на мармалад, дръпваме от котлона и оставяме да изстине.

За финал. Дораяки имат характерна извита форма, нещо като летяща чиния – т.е. издути в средата и със слепнати краища. Затова поставяме пълнежа в центъра на едната палачинка и покриваме с втората. Увиваме дораяки във фолио за свежо съхранение, като пристягаме така, че краищата да се прилепят едно към друго. Фолиото освен, че спомага за оформяне на дораяки, има значение и за предпазване на десерта от изсъхване.

Ами, това е! Другото е наслада и сладкишно пътешествие до нова далечна страна. :)


Забележка: Посочените количества захар са по оригиналната рецепта. Аз използвах по-малко общо количество захар и въпреки това се получи доста сладко. Така че си преценете. 200 гр. захар на 200 гр. боб, на мен ми звучи доста. И докато спестих от захарта, то прибавих 1 ванилия към бобеното сладко – ароматът стана много по-апетитен


Няма коментари: